Őszi PhD-találkozó

Részletek

Dátum: 2017 Október 21

Célcsoport: Vezetők 16+

Időpont: 09:30

Helyszín: Szentes

Téma

„Kis csapat vagy nagy csapat” – that is the question…

Az ideális világ az lenne, ha egy csapat élete során szépen növekedne, és az alapítása után pár év alatt elérne egy viszonylag „kellemes” méretet. Hogy ez mekkora, arról megoszlanak a vélemények, mindenesetre legalább akkora, hogy ne kelljen attól tartani, hogy bármilyen váratlan helyzet (mondjuk egy-két vezető vagy a parancsnok kiesése) veszélybe sodorja a csapat létét. Mondjuk 60-70 fő. Ehhez képest azt látjuk, hogy a kerületben a csapatok mérete évtizedek óta alig változik: a nagy csapat mindig nagy marad, a közepes közepes, a kicsi pedig kicsi. Alig-alig lehet arra példát találni, hogy valamelyik egység szintet ugrott volna.

Miért van ez?
Nyilván csábító dolog – különösen a kisebb csapatok vezetői részéről – külső okokat hibáztatni: a település, a fenntartó, az iskolák, a szülők, a különórák, a társadalmi/gazdasági helyzet, a helyi/országos politika s így tovább. A valóság ezzel szemben azt mutatja, hogy – bár természetesen lehetnek segítő és hátráltató külső tényezők – az okokat elsősorban a csapat vezetőségében kell keresni.

A témának a pécsi kerületben pár éve egy informális kutatás is nyomába eredt, és nagyon érdekes, elsősorban belső okokra jutott a csapat méretének okait kutatva. Az eredmények rendkívül izgalmasak, és a gyakorlatban is hasznosíthatók.

Erről fog mesélni nekünk Tidu, avagy Pótó Judit, az MCSSZ országos elnöke.

Valamint…

Lesz még szó a JOTA-JOTI-ról, ami épp a találkozó idején zajlik, megtekintjük az 582. sz. Attila cscs. épülő otthonát, lesz egy – a szokásainkhoz híven – hosszú beszélgetéseket lehetővé tevő ebéd, valamint egy kis honismeret: megnézzük az ország második legnagyobb vasúttörténeti parkját.